60 vuotiaan Levin historia
Levi karuselli kuva2

60 vuotiaan Levin historia

Tutustu tarkemmin Levin kiehtovaan historiaan.

Levin alkuvaiheet ja ensimmäiset vieraat

Vaikka Levin 60-vuotisjuhlia vietetään kaudella 2023–2024, ovat Levitunturi ja Sirkan kylä houkutelleet talvimatkailijoita jo 1930-luvulta lähtien. Tuolloin matkailijat saapuivat yleensä Kittilästä hevoskyydillä perille kotimajoituksiin, sillä muuta majoitusta ei ollut saatavilla, eikä tunturissa ollut vielä yhtään hiihtohissiä, joten ainoa keino huipulle oli omin voimin hiihtäminen. Kuitenkin jo 1950-luvulla Sirkan Matkailumaja toivotti tervetulleeksi matkailijoita Kanadasta ja Japanista saakka.

Laskettelun nousu ja ensimmäiset suuremmat investoinnit

Matkailijoiden kiinnostus Leviä kohtaan jatkoi vuosien varrella kasvuaan, ja laskettelutoiminta nousi uudelle tasolle vuonna 1964. Tuolloin Kittilän kunta hankki maata Levitunturilta ja rakensi nykyisten Eturinteiden paikalle pienen hissin. Matkailu oli pienimuotoista ja maanläheistä 1970-luvulle asti, sillä kylässä oli niukasti majoitusta ja palveluita.

Kansainvälistyminen ja ympärivuotisen matkailun alku

Levin Loma Oy rakensi lomakylänsä ensimmäiset kelomökit vuonna 1975, ja seuraavana vuonna Levin Hissit Oy Kittilän kunnan, Levin Loman ja Sirkan matkailumaja yhteistyönä. Eturinteeseen nousi kaksi uutta hissiä, ja laskettelukausi kesti tavallisesti helmikuusta vappuun. Hiihtolatuja avattiin edelleen hiihtämällä ja lähimmät anniskeluravintolat löytyivät Kittilästä.

Laskettelun suosion myötä myös hissiyhtiön toiminta kasvoi: keväällä 1980 yritys työllisti jo kuusi henkilöä. Ensimmäinen hotelli, Hotelli Levitunturi, perustettiin vuonna 1981. Sillä oli myös kunnia olla Levin ensimmäinen A-oikeuksilla varustettu ravintola. Yksi Levin matkailun kannalta merkittä tapahtuma osuu vuoteen 1982, kun Kittilän lentokentällä aloitettiin siviililentoliikenne. Finnair aloitti viikoittaiset lennot Helsingistä seuraavana vuonna.

Ympärivuotisen matkailun arvoon herättiin jo varhain, sillä vuonna 1983 avattiin 800 metrin mittainen kesäkelkkarata ja keskusta pidettiin auki myös kesäisin. Yksi Levin syyskauden klassikkotapahtumista, Ruskamaraton, juostiin puolestaan ensimmäisen kerran vuonna 1984.

Uusi vuosituhat ja laajentumisen aika

Vuonna 1989 Kittilän Kunta ja alueen yritykset perustivat Levin Matkailu Oy:n ajatuksena saattaa kaikki alueen yritykset yhteen. Jo alusta alkaen yhtiön tehtäviin kuului markkinoinnin lisäksi keskusvaraamotoiminta. 1990-luvun alussa hissiyhtiö työllisti jo keskimäärin 20 henkilöä. Rinteitä ja hissejä lisättiin tasaiseen tahtiin matkailijoiden tarpeeseen: vuonna 1992 käynnistyivät Etelä- ja Huippuhissit sekä Ski Bussin toiminta, joka jatkuu edelleen. Tässä vaiheessa Levin alueen latu- ja kelkkareittiverkostolla oli mittaa jo noin 1000 kilometriä. Vuoden Hiihtokeskukseksi Levi valittiin ensimmäisen kerran vuonna 1993, ja sama kunnia on toistunut sittemmin viidesti.

Uuden vuosituhannen vaihtumista juhlistettiin käynnistämällä Suomen ensimmäinen gondolihissi. Vuoden 2000 alkutalvella Levillä järjestettiin miesten Eurooppa-cupin pujottelu- ja suurpujottelukisat. Onnistuneiden järjestelyjen seurauksena Levi sai pysyvän paikan FIS:n kisakalenterissa.

2000-luvun alun merkittävät investoinnit ja Levi nousee huipulle

2000-luvun alku oli hiihtokeskuksessa voimakasta kehityksen ja kansainvälistymisen aikaa. Gondolialueelle investoitiin yli 8 miljoonaa euroa, kun lasketaan mukaan televisioinnin mahdollistava kisavalaistus, lumetus ja kansainväliset mitat täyttävä kisakeskus. Kehityksen tuloksena Levi nousi vuonna 2001 Suomen suurimmaksi hiihtokeskukseksi.

Kansainväliset kisajärjestelyt nousivat uudelle tasolle vuonna 2001, kun Levi sai järjestettäväkseen naisten Eurooppa-cupin avauskisat. Syksyllä 2002 pidettiin miesten Eurooppa-cupin avauskisat, ja yksi kirkkaimmista tavoitteista saavutettiin, kun Leville myönnettiin naisten maailmancup-osakilpailu helmikuussa 2004. Marraskuussa 2006 Levi sai jo kunnian aloittaa sekä naisten että miesten pujottelukauden, ja nykyisin tapahtuma on pysyvästi kisakalenterissa.

Kesämatkailun uudet ulottuvuudet ja majoituksen laajennukset

Yksi kesämatkailun suurhanke huipentui vuonna 2006, kun Levin golfkenttä avattiin 9-reikäisenä. Laajennus 18-reikäiseksi valmistui kaksi vuotta myöhemmin. Seuraavien vuosien aikana Levillä on sijoitettu jatkuvasti laskettelu- ja majoituskapasiteetin lisäämiseen. Vuonna 2007 rakennettiin Zero Point, Express-gondolihissi ja North-tuolihissi. Seuraavana syksynä valmistui Levin Tori, joka on Lapin suurin yksittäinen matkailuinvestointi majoitusrakennuksineen, ravintoloineen, liikkeineen ja pysäköintihalleineen. Uudet majoituskokonaisuudet Hotelli Panorama ja Holiday Club Levi avasivat ovensa syksyllä 2009.

Kohti uutta vuosikymmentä: Uudistukset ja innovaatiot

Etelärinteiden uusi hiihtokeskus syntyi 2014, kun South Point-palvelurakennuksen yhteyteen avattiin kuuden hengen tuolihissi ja toinen katettu mattohissi. Tämän investoinnin arvo oli noin 11 miljoonaa euroa. Vuoden 2019 suurinvestointi oli Levi West, uusi huippumoderni tuolihissi Levin länsirinteille. Kesällä 2020 Levi West -alue sai lisää rinnepinta-alaa, uuden valaistuksen ja lisää lumetuskapasiteettia. Myös Levi Bike Parkiin rakentui kesän aikana uusia reittejä ja lumetuskapasiteetin ja säilölumen määrää kasvatettiin.

Vuoden 2021 aikana sijoitettiin merkittävästi niin lumetusjärjestelmään kuin uuteen huoltohalliin etelärinteelle. Seuraava suurinvestointi oli Eturinteiden LED-valaistus ja uusi Glacier Express -tuolihissi. Vuonna 2023 Levillä tehty pitkäjänteinen työ ja investoinnit huomioitiin jälleen Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen myöntämällä Vuoden hiihtokeskus -palkinnolla. Lisäksi Levillä järjestetty Interski-kongressi palkittiin vuoden tekona.

Koko Levin 60-vuotista historiaa määrittää yksi tekijä: kasvu. Ajan myötä se on vaatinut koko toimialan yhteistyötä, asiakkaista huolehtimista, suunnitelmallisuutta ja vastuullisuutta, mutta jatkuva kehittäminen on luonut ainutlaatuisen kohteen Suomen Lappiin. Juhlavuotena koko tunturi on jälleen parempi kuin koskaan, jokaisena vuodenaikana ja tulevaisuuteen luottaen.

Lisää artikkeleita