Gondolialueen rakennukset siirtyvät maalämpöön
lsr gondoli

Gondolialueen rakennukset siirtyvät maalämpöön

Suomen ensimmäinen gondolihissi, Gondoli2000, otettiin käyttöön 31.12.1999. Tämä aloitti Levin hiihtokeskuksella uuden aikakauden, joka sisälsi laajennuksia talvi- ja kesätoimintoihin. Vuonna 2018 saatu ISO 14001 -ympäristösertifikaatti ja maalämpöprojektin valmistuminen 2024 veivät keskusta kohti kestävämpää toimintaa. Nämä uudistukset ovat muuttaneet Levin ympärivuotiseksi matkailukohteeksi, jossa moderni ja energiatehokas infrastruktuuri palvelee vierailijoita ja kansainvälisiä kilpailijoita.

Kohti kansainvälistä kilpailukeskusta

2000-luvun taitteessa Levin hiihtokeskus toteutti merkittäviä investointeja, jotka veivät Levin uudelle aikakaudelle. Gondolialueen palvelut laajenivat merkittävästi ja ympärivuotisten toimintojen kehittäminen integroitiin osaksi yhtiön strategiaa.

Suomen ensimmäinen gondolihissi, Gondoli2000, otettiin käyttöön minuutin yli keskiyön vuonna 2000. Hissin vihki käyttöön Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Johannes, maallikkonimeltään Wilho Reino Rinne. Tätä ennen Levi Black -rinteeseen oli rakennettu lumetusjärjestelmä sekä rinnevalaistus vastaamaan TV-tuotantojen tarvitsemaa valaistustehoa. Jyrkkien rinnealueiden, kuten Levi Black -rinteen hoitoon yhtiö hankki ensimmäisen vinssillä varustetun rinnekoneen. Koska tulevaisuuden visiot olivat kirkkaana mielessä, gondolihissin ala-asemalle rakennettiin pysäköintialue 500 autolle. Ensimmäinen kansainvälinen alppihiihtokilpailu, Eurooppa cup, järjestettiin Levi Black -rinteellä vuonna 2000.

lsr gondoli

Suomen ensimmäinen gondolihissi käynnistettiin uutenavuotena 2000.

- Vuonna 2001 valmistunut Kilpailu- ja valmennuskeskus, tutummin Gondoliravintola-rakennus, oli merkittävä askel Levin palveluiden kehittämisessä. Gondoliravintolan alakerrassa toimi tuolloin Rossignolin vuokraamo ja yläkertaan avattiin meidän ensimmäinen brändimyymälämme, Benettonin liike, jonka yhteydessä oli Nordican premium-vuokraamo. Kolmas vuokraamoistamme sijaitsi tuolloin Eturinteillä. Tavoitteenamme oli jo tuolloin tarjota asiakkaille ensiluokkaisia vuokraus- ja tuotepalveluita. Vuosien varrella tilat ovat kokeneet muutoksia, kertoo Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari.

Gondolialueen palvelut monipuolistuvat

Gondoli- ja tunturialueen kesäaktiviteetit saivat ison sysäyksen vuonna 2006, kun palvelut laajentuivat. Leville avattiin Activity Park, jossa oli Suomen ensimmäinen seikkailupuisto, Bike Park, Skate Park ja Nordic Walking Park. Myöhemmin kesätoiminnot ovat täydentyneet monilla muilla aktiviteeteilla ja perheiden palveluilla.

- Tällöin lähdimme kesätoiminnoilla liikkeelle. Avasimme vuonna 2006 myös PoroParkin, joka oli 170 hehtaaria suuri. Poroille oli oma räkkäsuoja maan alla 7-hissin yläaseman luona ja kaksi vesipaikkaa. Vierailijat menivät Gondoli2000-hissillä ylös, kävivät syöttämässä poroja jäkälällä ja kävelivät sitten alas. Porot tulivat syksyllä lihavina takaisin. PoroParkki lopetettiin vuonna 2011, kertoo Palosaari.

levi ski resort seikkailupuisto

Levin uusi, jättikokoinen seikkailupuisto avattiin 25.9.2017.

Uusi seikkailupuisto avattiin 2017 ja se integroitiin osaksi Gondoliravintola-rakennusta. Nykyään Gondoliravintolan yläkerrasta lähdetään seikkailupuistoon kiipeilemään moneen eri tasoon ja liukumaan erikoispitkillä vaijeriliu'uilla. Paluu seikkailuista tehdään takaisin Gondoliravintola-rakennukseen. Nykyinen karavaanarialue “Matkaparkki” avattiin alueelle 2020.

Activity Parkin kesätoiminnot ovat monipuolistuneet ja uudistuneet vuosien varrella. Gondoliravintolan piha-alueelta löytyy monipuolinen kattaus perheiden palveluja ja aktiviteetteja, kuten kesäkioski, kota, pallopelikentät sekä kattava frisbeegolfpuisto. Myös Skate Park on uudistettu betoniseksi.

- Kaikki tunturin aktiviteetit mitä tehdään, tehdään lihasvoimin. Gondolialue palvelee ympärivuotisesti matkailijoita sekä huippu-urheilijoita. Kilpailu- ja valmennuskeskus on tätä nykyä kansainvälinen World Cup Training Center.

lsr training park

Levi World Cup Training Center kokoaa yhteen maailmanluokan puitteet alppihiihdon, lumilautailun sekä freestyle-lajien harrastajille.

ISO 14001 -sertifikaatti sysäsi kohti maalämmön käyttöä

Vuonna 2018 Levin hiihtokeskus sai ISO 14001 -ympäristösertifikaatin, mikä käynnisti toimet hiilipäästöjen merkittävään vähentämiseen.

- Tuolloin tehtiin selvitys maalämmön käyttöönotosta ja sen hyödyistä ja maksimitehoista. Energiakäytön tehostamista edisti myös suunnitelma hyödyntää lumetuksen hukkalämpöä gondolirakennuksessa, kertoo Palosaari.

Vuonna 2019 aloitettiin esiselvitys, jossa tarkasteltiin gondolihissirakennuksen ja Kilpailu- ja valmennuskeskuksen energiatehokkuutta. Näitä rakennuksia palveli tuolloin noin 20 vuotta vanha öljykattilalaitos. Selvityksessä havaittiin, että lumetusjärjestelmän paineilmakompressorit tuottavat runsaasti hukkalämpöä lumetuskaudella. Päätettiin korvata vanhat öljykattilat lämpöpumpuilla, jotka hyödyntävät tätä hukkalämpöä ja parantavat rakennusten energiatehokkuutta.

Vuonna 2023 kesäremontin yhteydessä laajennettiin huoltorakennuksen taakse kilpailijoiden kattavammat taukotilat ja Gondoliravintola uusittiin.

Vuonna 2024 edistetään maalämpöhanketta rakentamalla iso maalämpökenttä, johon porataan 36 kaivoa. Poraukset alkoivat toukokuussa ja on tarkoitus saada valmiiksi juhannukseen mennessä. Tämä täydentää Levin hiihtokeskuksen energiatehokkuutta ja on merkittävin askel kohti tavoitettamme käyttää kaikissa kiinteistössä kestäviä energiamuotoja.

Lisää artikkeleita