Hiihtäminen Levillä – pidemmät latukierrokset
Levi hiihto hiihtäminen maastohiihto nainen kevät

Hiihtäminen Levillä – pidemmät latukierrokset

Esittelyssä hiihtolenkkejä Levin vaihtelevissa tunturimaisemissa. Oletko hiihtänyt jo nämä kaikki?

Suksi ladulle! Lähde tutustumaan Lapin hienoihin talvimaisemiin ja Levin upeisiin hiihtolatuihin pidemmän laturetken muodossa. Esittelyssä viisi vaihtoehtoista hiihtolenkkiä, joista saat haastetta vaikka koko päiväksi.

1 – Levin kierros 19 km

Levin kierros kiertää nimensä mukaisesti koko Levitunturin ympäri. Pituutta lenkillä on 19 kilometriä. Pääset hiihtämään valtaosan reitistä helpoksi, Levin hiihtokartalla sinisellä, merkittyjä latuja pitkin.

Tälle hiihtolenkille lähdet helposti esimerkiksi Levin Eturinteeltä tai latujen lähtöpaikalta B. Hiihtämällä myötäpäivään edessä on loivia nousuja ja laskuja, hieman tasaista, sitten taas mukavasti pienesti kumpuilevaa maastoa. Pysähdy halutessasi vaikka Draivilla vajaan kolmen kilometrin kohdalla nauttimaan ensimmäiset kaakaot!

Draivilta jatkettaessa matka jatkuu Levin golfkentän läpi. Sangen tasaista hiihdettävää aina Kellostapulin mahtaviin maisemiin asti. Täältä alkaa kierroksen nousujohteinen, punainen osuus. Muista, että hiihdettäessä ylämäen jälkeen on aina alamäki, jonka jälkeen lihakset ja keuhkot taas jaksavat kohdata seuraavan mäen. Ota vaikka kamera mukaan ja napsi kuvia matkalla, niin saat kivaa rytmitystä hiihtomatkaasi.

Levin kierroksella latu menee Sammuntuvan ohi, jossa voit nauttia pikkupurtavaa ja ihastella poroja. Tästä eteenpäin matka on helppoa laskupainotteista tasamaata. Saapuessasi jängälle Levitunturi näkyy upeana puuston yläpuolella.

Levin kierros jatkuu Levin Etelärinteiden ohi. Etelärinteiltä kohti lähtöpaikkaa eli Eturinteitä, alkaa ensin loiva nousu ja loppumatka on pientä kumpuilevaa maastoa ja tasamaata. Viimeinen lasku tuo sinut takaisin Levin Zero Pointin eteen.

2 – Kätkän kierros 14,8 km

Kätkän kierros on loistava valinta Levin latuvalikoimasta hieman kokeneemmalle hiihtäjälle. Noin 15 kilometrin reitti on maastoltaan vaihteleva ja kiertää nimensä mukaisesti Kätkätunturin ympäri. Kätkän kierroksella on tärkeää noudattaa oikeaa kiertosuuntaa reitin vaikeimmalla osuudella.

Kätkän kierrokselle pääset helposti esimerkiksi Levin matkailuneuvonnan takaa latujen lähtöpaikalta A. Kätkän kierros alkaa pitkähköllä nousulla punaiseksi luokiteltua latupohjaa pitkin. Tämän jälkeen reitti on kumpuilevaa ja tasaista ennen kuin saavut jyrkälle, mustaksi merkitylle nousulle Kätkä- ja Pyhätuntureiden välissä.

Nousun jälkeen pääset laskemaan Kätkän laavulle, jossa on hyvä pitää evästauko nauttien eväistä ja kauniista maisemista. Kätkän laavulta loppumatka on sinistä helppoa latua kumpuilevassa maastossa, jonka lopussa on vielä pidempi nousu. Nousun jälkeen on todella pitkä lasku Immeljärvelle saavuttaessa. Tämän jälkeen on enää lyhyt pätkä Immeljärven yli ennen Kätkän kierroksen lähtöpisteeseen saapumista.

Hiihtäjät hiihtäminen maastohiihto

3 – Pyhän kierros 25 km

Pyhän kierros on aluksi sama reitiltään kuin Kätkän kierros. Matka on kuitenkin pidempi eli yhteensä noin 25 kilometriä. Kätkätunturin lisäksi hiihdät myös sitä seuraavan Pyhätunturin ympäri.

Pyhän kierroksen hiihtoreitti erkanee Kätkän kierroksesta Kätkä- ja Pyhätunturin välissä. Jatkat hiihtämistä sinistä hiihtolatua eteenpäin, etkä lähde nousemaan näiden tuntureiden väliin. Pyhän kierroksella ohitat matkalla muun muassa Merkkisen laavun sekä Muusan autiotuvan.

Tällä osuudella hiihtolatu on kumpuilevaa ennen kuin saavut Pyhätunturin päähän. Risteyksessä voit valita jatkatko yläkautta vaikeampaa reittiä vai suositko tasaisempaa helppoa maastoa.

Jos valitset vaikean nousun, tämä on selkeästi reitin haastavin osuus. Mustana Levin hiihtokarttaan merkitty nousu on pitkä ja varsinkin alkuosuudelta jyrkkä. Latu ei vie aivan Pyhätunturin huipulle, mutta maisemat ovat myös täältä upeat. Pitkän nousun jälkeen palkitsee erittäin pitkä, mutkitteleva ja vauhdikas lasku kohti Kätkänlaavua.

Alakautta mentäessä reitti ei ole niin haastava, vaan laskee tunturin laitaan ja jatkaa siitä Kätkänlaavulle kumpuilevasti. Kätkän laavulta reitti on sama takaisin kohti Levin keskustaa Immeljärven kautta kuin Kätkän kierroksella.

4 – Muusan kierros 27 km

Muusan kierros on lähes identtinen Pyhänkierrokseen sillä erotuksella, että se kiertää Pyhätunturin pohjoispuolella myös Pyhäjärven ja Muusanlampien ympäri.

Muusan kierrokselle matkalle osuu Hanhipirtin latukahvila, jossa on mukava pitää tauko. Muusankierros on pituudeltaan 27 kilometriä ja tarjoaa hieman varioidun matkan kiertää Kätkä- ja Pyhätuntien ympäri. Luvassa on monipuolista maastoa ja nautinnollisia maisemia.

5 – Aakenuskierros 41,3 km

Aakenuskierroksella riittää haasteita kokenemmallekin hiihtäjälle! Reilun 40 kilometrin Aakenuskierros johdattaa Kätkä- ja Pyhätunturin taakse aina Aakenusjärvelle saakka.

Aakenuskierros lähtee myös Levin kylältä ja Hotel K5:n portilta latujen lähtöpaikasta A. Ylä-ja alamäkiä on sopivassa suhteessa, muutama mäki on jopa merkitty mustalla latukarttaan.

Reitin voi hiihtää molempiin suuntiin. Suositumpi suunta on kiertää reitti vastapäivään, jolloin ensimmäiset kuusi kilometriä hiihdetään loivaan ylämäkeen. Raskas nousu palkitaan pitkällä laskulla, ja ensimmäiset kymmenen kilometriä sujahtaakin nopeasti. Tämä on siis sama reitti aina Pyhätunturin taakse asti kuin Pyhänkierroksessa.

Aakenusjärven kota, Aakenuspirtti ja Hirvikämppä sijoittuvat tämän reitin varrelle taukotuvaksi. Mäkien jälkeen loppumatka on melko tasaista latua, jolla pääsee hiihtämään hyvää vauhtia eteenpäin. Kierros päättyy Immeljärven ylitykseen.

Lisää artikkeleita