Levillä lasketellaan aamusta iltaan läpi talven – vaikka valoisat tunnit ovat sydäntalvella vähissä
rinnevalot

Levillä lasketellaan aamusta iltaan läpi talven – vaikka valoisat tunnit ovat sydäntalvella vähissä

Valtaosa Levin rinteistä on valaistu. Rinnevalot sytytetään aamulla ja ne sammutetaan, kun rinteet illalla suljetaan.

Lapin sydäntalvessa päivät ovat lyhyitä ja luonnonvalo valaisee rinteitä vain muutaman tunnin päivässä, silti Levillä lasketellaan läpi talven aamusta iltaan. Miten se on mahdollista? Voiko pimeässä lasketella?

Pimeässä voi lasketella – kun on hyvä valaistus. Levillä on.

Hämärinä päivinä ja pimeinä iltoina laskettelu voi olla upea kokemus. Rinnevalot valaisevat rinteet ja lisäävät laskettelijoiden turvallisuutta, mutta ympäröivä maisema hohkaa pastellinsävyjä, intensiivistä sinistä tai tummaa yönsineä. Rinteiden vierustoja reunustavat tykkylumen peittämät kuuset ja tunturin päältä aukeaa avara, rauhoittava maisema. Pilvettöminä iltoina taivaalla tuikkivat tähdet ja saatatpa nähdä revontulienkin loimuavan.

rinnevalot etelä

Lähes kaikissa rinteissä on valot

Valtaosa Levin rinteistä on valaistu. Kaikki rinteet, jotka ovat lumetuksen piirissä, ovat myös valaistuja. Valot sytytetään joka aamu viimeistään puoli kymmeneltä rinteiden avautuessa ja ne sammutetaan, kun rinteet suljetaan.

Ainoastaan luonnonlumirinteet eli hissien 5, 7B ja 12viereiset rinteet ovat valaisemattomia. Niissä valoja ei tarvita, koska rinteet avataan talven taituttua kohti valoa ja koska luonnonlumirinteet suljetaan ennen pimeän tuloa.

Monesti valaistussa rinteessä näkee jopa paremmin kuin rinteessä näkisi päivänvalolla. Valot auttavat erottamaan rinteen muotoja ja vaihtelevia lumen pintoja.

Kirkkaimmin valaistuja Levillä ovat rinteet, joissa järjestetään kilpailuja ja joissa urheilijat harjoittelevat: Länsirinteistä G.2, W.2 ja W.3 ja Eturinteet.

Levin rinnevaloista puolet ovat ledejä. Loputkin vanhat valot vaihdetaan ledeihin sitä mukaa, kun rinteitä uudistetaan.

drone west

Latuvalot valaisevat murtomaalatuja

Murtomaahiihtäjienkään ei tarvitse Levillä lykkiä pimeässä.

Levillä on 28 kilometriä valaistuja latuja. Pimeinä vuodenaikoina latuvalot ovat päällä kello 6-23. Valoissa on hämäräkytkin eli ne palavat päivälläkin aina silloin kun luonnonvalo on vähissä.

Lisää artikkeleita