Välinehuollolla ja tarkistuksella paras startti alkukauteen
levi ski resort huolto

Välinehuollolla ja tarkistuksella paras startti alkukauteen

Onko loma jo varattuna ja olet valmiina rinteisiin? Lasketteluvälineesi ovat luultavasti olleet koko kesän ja syksyn varastossa? Tee välineillesi muutama huoltotoimenpide ennen ensimmäistä laskupäivää, jotta mikään ei estä hauskanpitoa!

Suksien tai laudan kunto vaikuttaa huomattavasti laskunautintoon, turvallisuuteen ja välineiden käyttöikään. Siksi säännöllisestä voitelusta, kanttien teroituksesta ja pohjien kunnostuksesta sekä siteiden tarkistuksesta kannattaa pitää huolta. Perushuolto on helppo tehdä itse, mutta jos huoltotiloja tai -välineitä ei ole lähettyvillä, helpommalla pääset antamalla ammattitaitoisen suksihuollon hoitaa välineidesi tarkastukset ja huollon.

LUISTOA MÄKEEN JA LADULLE

Harrastaminen huolletuilla varusteilla on huomattavasti mukavampaa, oli kyseessä sitten laskettelu tai maastohiihto. On mukavaa ja turvallista, kun välineet ovat kunnossa. Voitelun tarkoitus on parantaa luistoa ja suojata suksen tai laudan pohjaa. Voiteen lisäksi tarvitset voitelupöydän, voiteluraudan, siklin sekä nylonharjan.

- Riippuen siitä montako laskupäivää sinulle tulee, kunnollinen voitelu kannattaa tehdä vähintään kolme - neljä kertaa kauden aikana, jotta luisto pysyy hyvänä läpi laskukauden. Säännöllinen huolto pidentää varusteiden käyttöikää. Perus luistovoitelun pystyy tekemään kotikonstein, meiltä puolestaan hoituvat myös hionnat, kanttien teroitus sekä voitelun, kertoo Levin suksihuoltovastaava Jarkko Kantola.

KANTIT TAKAAVAT PUREVUUDEN

Terävien kanttien ansiosta tuntuma rinteen alustaan on hyvä, kun kantit purevat napakasti rinteen pintaan. Tämä on erityisen tärkeää haastavammissa olosuhteissa, kuten kovassa lumessa tai jäisessä rinteessä, mutta terävistä kanteista on aina hyötyä nautinnolliseen ja tehokkaaseen laskemiseen olosuhteista riippumatta. Etenkin alkutalven rinteillä katoaa laskemisesta nopeasti ilo, jos kantit eivät pidä.

- Teroituksen, kuten voitelunkin, tarve riippuu luonnollisesti suksen tai laudan käyttöasteesta. Aktiivilaskijan kannattaa teroittaa kantit useamman kerran kaudessa, täydentää Jarkko.

levi ski resort huolto

POHJAT KUNTOON

Suksien/lumilaudan pohja kannattaa ajaa vähintään kerran kaudessa. Hionta avaa pohjan tukkeutuneet pintahuokoset poistaen myös sinne kertyneen lian. Ajettu uusi pohjakuvio ottaa paremmin vastaan myös voidekäsittelyn. 

- Jos vietät täyden päivän rinteessä, siinä ehtii tulla paljon kilometrejä. Esimerkiksi viiden laskupäivän jälkeen suosittelisin tuomaan välineet huoltoon, jossa pohja hiotaan ja voidellaan. Maastohiihtosuksien huoltovälinä suositellaan puolestaan noin 100 kilometriä, muistuttaa Jarkko.

- Huollossa pystymme paikkaamaan myös naarmut ja reiät, kunhan itse väline on ehjä. Meiltä onnistuu myös erilaiset kuvioinnit, kuten kisahionnat tutulla "head" -kuviolla alppihiihtosuksiin, kommentoi Jarkko.

levi ski resort huolto

SÄÄDÖT KOHDILLEEN

Turvallisuuden kannalta tärkeintä laskemisessa on varmistaa siteiden toimivuus. Suksihuollon vastaava Jarkko suosittelee, että tarkistat siteidesi täydellisen toimivuuden ja säädöt vähintään kerran kaudessa. Varmista myös, että kaikki pultit ovat tiukalla, tukevasti kiinni ja että siteet eivät ole siirtyneet. Erityisesti lasten suksista tulee tarkistaa säädöt jokaisen kauden alussa. Mikäli vähänkin epäröit siteiden säätämistä, niin käänny ammattilaisen puoleen.

Ammattitaitoinen välinehuoltomme huoltaa niin sukset kuin laudatkin. Välinehuollossa käytämme apuna Wintersteigerin huolto- ja hiontalaitteita, mutta suurimman osan voiteluista teemme edelleen perinteisesti käsityönä. Muista myös, kun tuot välineesi huoltoon ennen klo 17, saat ne takaisin aamulla klo 10 huollettuna ja kelin mukaan voideltuina!

Ota yhteyttä niin laitetaan välineet kuntoon kaudelle!

Lisää artikkeleita