Vapaalaskun saloihin syvennytään Levitunturissa!
lsr Ape Majava

Vapaalaskun saloihin syvennytään Levitunturissa!

Kiinnostus vapaalaskuun on viime aikoina kasvanut suuresti ja myös Levillä on panostettu kasvavaan kiinnostuksen kohteeseen. Vapaalasku on kaikessa kauneudessaan elävöittävä ja upea kokemus, joka syntyy, kun laskija tietää mitä on tekemässä, minne on menossa ja turvallisuus on otettu huomioon.

Levin hiihtokeskus aloitti kaudella 2020-2021 yhteistyön suomalaisen vapaalaskulegenda Arto ”Ape” Majavan kanssa. Ape kuuluu Leviin Tiimiläisiin, hän on Levin vapaalaskulähettiläs, ja hän tutustuttaa asiakkaita Levitunturissa vapaalaskun perusteisiin erilaisilla kursseilla ja retkillä. Myöhemmin keväällä Ape vetää vapaalaskukursseja, joista ensimmäinen on suunnattu ensikertalaisille ja seuraava jo vapaalaskua kokeilleille. Apen retket ja kurssit antaa loistavan mahdollisuuden kokeilla helposti ja turvallisesti offarilaskemista. Myös Levin hiihtokoulu tarjoaa kevätkaudella skinnailuretkiä vapaalaskusta kiinnostuneille laskettelijoille.

”Vapaalaskun suosion myötä erilaiset klinikat sekä opastetut retket ovat luonnollinen polku siirtyä lajin parissa eteenpäin. Opastetuilla retkillä pääset minun mukana syvemmälle Länsi-Lapin tuntureiden parhaille vapaalaskupaikoille. Päiväretken aikana noustaan muutama nousu ryhmän kuntotason sekä toiveiden mukaan. Retken kohde valikoituu aina lumi- ja säätilanteen mukaan. ABC Klinikoilla paneudutaan ennen kaikkea laskutekniikkaan. Vuosien varrella olen huomannut lajin pariin tulevien perus laskutaidossa puutteita, ja jo pienellä ohjauksella laskija saa lajista enemmän irti ja kannustaa myös laskemaan kovalla rinnealustalla enemmän. Rinteessä hissien lähellä on hyvä treenata erilaisia käännöstekniikoita, hissin avulla toistoja tulee riittävän paljon. Laskeminen on tekniikkalaji ja ilman toistoja sitä ei noin vaan omaksuta. Laskemaan haastavilla alustoilla oppii vain laskemalla. Skinnaamalla toistoja ei yksinkertaisesti saavuteta riittävästi laskit sitten laudalla, alpeilla tai telemarkeilla. Voinkin vilpittömästi suositella kaikille rinnelaskuharjoituksia sekä minun ABC -tekniikkakursseja. Myös hiihtokoulun erilaiset tunnit on hyvä paikka kohentaa laskutaitoa. Vapaalaskusta saa huomattavasti enemmän irti, kun laskutaito on riittävä,” kertoo Ape Majava.

Levitunturiin avattiin jo kaudelle 2016-2017 oma vapaalaskualue koillisrinteiden luo. Alue avataan yleensä hiihtolomien aikaan lumitilanteen ja olosuhteiden sen salliessa. Vapaalaskualueella pääsee laskemaan ns. hissioffaria eli hissillä ylös ja vapaalaskualuetta alas. Kaudella 2021-2022 hiihtokeskus avasi viisi skinnailuun tarkoitettua reittiä.

Hiihtokeskuksella on myös piipparikenttä Eturinteillä, jossa harjoitellaan pelastusetsintää. Piipparikenttä on tarkoitettu pääasiassa Levin Hiihtokeskuksen, Levi Snow Sport Academyn sekä Vapaaehtoispalokunnan omiin koulutustarkoituksiin, mutta myös asiakkaat
pääsevät testaamaan pelastusetsintää mm. Apen vapaalaskukursseilla sekä Levin hiihtokoulun kursseilla.

Levi ja Länsi-Lappi ovat loistava paikka aloittaa vapaalaskun harrastaminen turvallisesti eri kurssien ja retkien muodoissa, sillä takamaastossa laskeminen vaatii tietoa ja taitoa. Takamaastoihin suunnatessa, tulee muistaa, että rinteiden ulkopuolella laskettelija liikkuu aina omalla vastuullaan. Lumiturvallisuus-ennusteet on syytä tarkistaa ennen takamaastoon suuntaamista. Paikalliselta hiihtokoululta tai Ski Patroleilta voi varmistaa lumiturvallisuustilanteen ja lumivyöryvaaraennusteen sekä ilmatieteenlaitoksen sivuilta voi tarkistaa lumivyöryarvion koko Lapin alueelle. Tunturien nopeasti muuttuvassa säässä on syytä muistaa varautua myös kelin äkilliseen muutokseen.

Levin hiihtokeskuksen vuokraamoista löytyy loistava valikoima vapaalaskuvälineitä vuokralle niin lumilautailijoille, laskettelijoille kuin telemark-laskijoille. Voit myös vuokrata käyttöösi
lumiturvallisuusvälineet vuokraamoistamme.

Arto "Ape" Majava hiihtokoulu

Lisää artikkeleita