Museot / Taidegalleriat
Särestöniemi 3

Museot ja taide

Museot ja Taidegalleriat

Lapin mystiikka on houkutellut kulkijaa kauan. Luonnon monimuotoisuus ja koko elämänpiiri löytyvät ikuistettuina maalauksiin vuosikymmenien ajalta. 

Levi

SAMILAND

Levillä sijaitseva Samiland on osana Unesco Observatorion kulttuurikyläohjelmaan kuuluvaa näyttelykokonaisuutta, johon kuuluu 500 m² sisänäyttely-, sekä 10 000 m² ulkonäyttelyalue.

"Saamelainen rakennusperinne on muokkautunut erilaisten tarpeiden ja luonnonolosuhteiden, mutta myös rakennusmateriaalin saatavuuden mukaan. Museon ulkonäyttely koostuu n. 300 metrin mittaisesta porraspolusta, jonka varrelle on rakennettu perinnerakennuksia. Polun varrella on myös talviaikana aitaus, jossa on poroja marraskuulta huhtikuulle. Kaamosaikaan monisävyinen valaistus tekee ulkonäyttelystä unohtumattoman elämyksen."

SIRPA ALALÄÄKKÖLÄ

Pitkään ulkomailla asuneen Sirpa Alalääkkölän taidetta on esillä Hotelli Hullu Poron vastaanotto- ja kokoustiloissa, jonne taiteilija on luonut upeat seinämaalaukset.

Kittilä

TAIDEMUSEO EINARI JUNTTILA

Einari Junttila (1901-1975) oli syntyperäinen kittiläläinen ja kansainvälisestikin tunnettu ja tunnustettu itseoppinut lyyrinen realisti, joka on tunnettu erityisesti akvarellitöistään. Junttila on maalannut myös öljyväri- ja pastellitöitä. Junttila on varhaisin tunnettu kittiläläinen taiteilija, kutsumukselleen uskollinen herkkä lapin luonnon tulkitsija. Kittilässä sijaitseva museo on avoinna torstaisin kello 13–17, muina aikoina sopimuksen mukaan.

PALSA-MUSEO

Taiteilija Kalervo Palsan (1947–1987) museoon kuuluvat taiteilijan vaatimaton kotimökki ja ateljee. Palsa on tunnettu erityisesti provosoivista, seksuaalisista ja melko usein synkiksi tunnistetuista töistään. Taitelija määritteli oman taiteensa fantastiseksi realismiksi.

"Palsa asui ja työskenteli museon pihapiirissä, tuohon aikaan Kittilän Narikaksi kutsutulla köyhän ja syrjäytyneen väen asuinalueella. Ateljeeta kuvittavat taiteilijan tekemät seinämaalaukset ja se on sisustettu taiteilijan omistamilla esineillä. Museo on avoinna kesäkuun alusta syyskuun loppuun.

KOTISEUTUMUSEO

Kotiseutumuseo sijaitsee Pakatissa, noin 4 kilometriä Kittilän kirkonkylän keskustasta, luonnonkauniilla paikalla Ounasjoen rannalla. Museon kokoelmat koostuvat lähinnä kittiläläisestä 1900-luvun alkupuoliskon talonpoikaisesineistöstä, joista on kertynyt lähes 1000 esineen kokoelma. Museoalueen muodostavat vanhaan peräpohjalais-lappilaiseen tapaan sijoitetut rakennukset. Päärakennus on rakennettu 1860-luvulla, ja sitä vastapäätä sijaitsee navetta. Muut rakennukset - talli, makasiini, tavara-aitta, vilja-aitta, savusauna, käymälä ja niliaitta - on sijoitettu pihapiirin ympärille. Museo on avoinna kesällä ti - la klo 11 - 17.00

Kaukonen

SÄRESTÖNIEMI-MUSEO

Leviltä noin 49km etelään, sijaitsee Särestöniemi-museo.AIkansa merkittävin lappilainen ja yksi tunnetuimmista suomalaisista taiteilijoista, Reidar Särestöniemen (1925–1981) koti- ja taidemuseon löydät Kittilän Kaukosesta. Ainutlaatuisen museomiljöön näyttelyt vaihtuvat vuosittain. Näyttely perustuu pääosin museon omiin kokoelmiin mutta näyttelyihin lainataan myös Särestöniemen teoksia muista kokoelmista.

Museo on auki ti–la klo 12–18 ympäri vuoden.
Lisäksi Särestössä järjestetään konsertteja ja tapahtumia.

Museot / Taidegalleriat

Einari-Junttila - taidemuseo

Kittilän kirkonkylällä, Sammontie 5.

  • Avoinna torstaisin 13.00 - 17.00, muulloin sopimuksen mukaan puh. 040 703 4657
  • Liput käteisellä: Aikuiset 5 €
  • Taiteilijan kotimuseossa Einari Junttilan (1901–1975) 120-vuotismuistonäyttely.
  • Museossa saatavana Ars Nordica -sarjaan kuuluva taide-historian tutkimus Einari Junttilasta

Samiland

Avoinna päivittäin 10.00.00 - 20.00.

  • Liput Hotelli Levi Panoraman vastaanotosta.
  • Samiland on Unesco Observatorion kulttuurikyläohjelmaan kuuluva näyttelykokonaisuus, joka sisältää 500 m² sisänäyttelyn sekä 10 000 m² ulkonäyttelyalueen. Samilandin poroaitauksen asukkaat saapuvat Leville marraskuussa ensilumen laskeuduttua. Porot ovat nähtävillä marraskuulta huhtikuulle. Spiella-kahvilasta pusseissa myytävää jäkälää pääsee syöttämään suoraan omasta kädestä aitauksemme poroille.

Sirpa Alalääkkölän jatkuva näyttely

Hotelli Hullu Poron aulatiloissa

Särestöniemi - museo

Kaukosen kylässä, Särestöntie 880, Puh. 016 654 480

  • Avoinna ti - pe klo 12.00 – 18.00 ja la klo 10.00 - 16.00. Suljettu juhlapyhinä. Lipunmyynti ja kahvio sulkeutuu klo 17.00.Museovierailulle kannattaa varata aikaa, museo käsittää kolme eri rakennusta: Reidarin lapsuudenkodin Vanhan Särestön, Reidarin Ateljeen ja tietenkin Reidarin taidetta; päänäyttelyn Galleriassa.
  • Vapaa sisäänpääsy ICOM -kortilla, Museokortilla ja alle 7-vuotiailla.

Hyvinkäyttäytyvät koirat ovat tervetulleita vierailulle Särestöön, kahvioon ja museorakennuksiin. Pidäthän koirasi kiinni.

Katso kaikki Levin aukioloajat tästä.

Kulttuuria ja historiaa