Ruska, revontulet ja värikäs syyskausi Levillä | Levi
Terhi Tuovinen

Anna ruskan lumota

Koe Levin syksy taianomaisine väreineen

Levin syksy on täynnä luonnon ihmeellistä väriloistoa. Ruskan värienäytelmä alkaa ensimmäisten yöpakkasten myötä, yleensä syyskussa. Täyteläiset värit tarjoavat henkeäsalpaavan kokemuksen, leiskuvat niin puissa kuin maassakin. Syksy on myös mainiota aikaa patikointiin tunturissa, missä maaruskan muodostavat mustikat, juolukat ja riekonmarjat. Lappi tunnetaan monista luonnon ihmeistä, kuten kaamoksesta ja tykkylumesta, mutta syyskaudella Levin väriloisto on erityisen kuvauksellinen, kun luonto valmistautuu tulevaan talveen.

Ruska käynnistyy varpukasvien maaruskana ja siirtyy lehtipuihin. Parhaimmillaan se on syyskuussa ja jatkuu yleensä lokakuuhun saakka, kunnes lehdet putoavat puista. Tämän lisäksi syksyllä revontulet lisäävät alueen taianomaista tunnelmaa, esiintyen usein enemmän kuin talvella. Kirkkaan pimeä pohjoistaivas tarjoaa parhaat puitteet revontulien ihailemiseen ja joskus voit jopa nähdä tuplarevontulet, kun ne heijastuvat järven pinnasta.

Syksyn edetessä ensimmäiset pakkaset ja vesistöjen jäätymiset vievät luontoa kohti talvihorrostilaa. Ensilumi saapuu Levillä yleensä lokakuun lopulla, mikä merkitsee pyöräily-, vaellus- ja patikointikauden päättymistä. Tällöin on aika kääntää katseet kohti tulevia talviaktiviteetteja.

Nauti ulkoilusta ruska-aikaan Levillä

Syyskuussa nautitaan raikkaista ulkoilupäivistä päivälämpötilan ollessa noin 5 – 15 astetta. Syksyllä myöskin hyönteisten määrä alkaa vähetä, joten ulkoilupäivistä pääsee nauttimaan ilman ylimääräisiä kavereita. 

Ruskan aikaan patikoit tai pyöräilet tunturissa, tunnelmoit melontaretkellä tai lauttaristeilyllä tai tutustut rekikoirien elämään kennelvierailulla, ja tottakai iltaisin tähyilet taivaalle revontulten toivossa. 

Syksyllä myös erilaiset marja-, ja sieniretket ovat oiva tapa viettää päivää Levillä, kalastusretkiä tietenkään unohtamatta. Levin lukuisat vesistöt kutsuvat kokeilemaan kalaonneasi, ja paikalliset oppaat vievät sinut parhaille kalapaikoille, kireitä siimoja siis!

Luontoon pääsee tutustumaan myös hevosvoimin, sillä ratsastusretkillä pääset paikkoihin, jonne et ainakaan autolla pääsisi. Ratsastusretkiä järjestetään kaikentasoisille, eli aivan aloittelijatkin voivat hyvillä mielin lähteä ratsaille - aiempaa kokemusta ei tarvita. Retkiä järjestetään sekä päivisin, että iltaisin. 

ruska patikointi

Metsästä revontulet


Levillä syksyn väriloiston huipentaa yötaivaan henkeäsalpaava näytelmä, kun pilvettöminä öinä taivaalla mahdollisesti loimuavat revontulet. Revontulista päästään nauttimaan jo elokuun loppupuolelta alkaen, ja pimenevien öiden myötä niitä voi nähdä jopa tuplana, kun järven tyyni pinta heijastaa taivaalla kimaltelevat valot.

Levin syys- ja revontulikausi tarjoaa monipuolisia aktiviteetteja, joista voit valita itsellesi mieluisimmat, joko itsenäisesti tai ryhmässä. Voit ulkoilla ja retkeillä tunturissa, vuokrata paksurenkaisen fatbiken ja pyöräillä, haastaa itsesi seikkailupuistossa, tutkia luontoa hevosen selästä tai meloen. Lisäksi voit ikuistaa revontulien ainutlaatuisen heijastuksen veden pinnasta, osallistua lauttaristeilylle revontulten alle tai oppia revontulivalokuvauksen saloja ammattilaisvalokuvaajan opastuksella. Kaikki nämä kokemukset tarjoavat erinomaisen tavan kokea Levin syksy ja yötaivaan loiste.

Terhi Tuovinen

Revontulimajoitukset


Levin lukuisat erilaiset majoitusvaihtoehdot takaavat sen, että lomasta pääsee nauttimaan juuri omalla tyylillään. Halusitpa sitten herätä luonnon keskeltä tunturimaisemasta, kaikkien palveluiden läheltä keskeltä kylää tai ylellisesti valkoisten lakanoiden välistä hotellihuoneesta - löydät varmasti juuri teille sopivan kohteen. 

Leviltä löytyy myös useita revontulimajoituskohteita, joissa voit ihailla yötaivasta ja revontulia ylellisesti suoraan sängystäsi! Majoitu lasikattoisessa erikoismajoituskohteessa, nauti luonnon rauhasta sekä jännitä öisen taivaan tarjoamaa show'ta. Levin revontulimajoituskohteista löytyy sopiva majoitus jokaiseen makuun!

Tutustu revontulimajoituksiin ja varaa unohtumaton yö revontulten alla!

Revontulet iglut

Levin syksy

Varaa irtiotto nyt!