Hiihdonopettajan vinkit lasten lasketteluharrastuksen aloittamiseen
lsr perhekuva

Hiihdonopettajan vinkit lasten lasketteluharrastuksen aloittamiseen

Ensi kertaa rinteeseen perheen pienimpien kanssa, mutta miten päästä harjoittelussa alkuun? Laskettelun voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa, ja laskettelun alkeet sopivat kaikille.

Oman lapsen hiihdonopetus voi kuitenkin olla monelle vanhemmalle haastavaa, opettamisessa tarvitaankin malttia ja pitkäjänteisyyttä. Parhaiten lasketteluharrastuksen saloihin pääseekin osaavan hiihdonopettajan opastuksella, mutta harjoitella pystyy myös omatoimisesti. Kokosimme yhteen hiihdonopettajan muutamat helpot vinkit vanhemmille siitä, miten lapsen kanssa kannattaa ensi kertaa rinteessä toimia.

TUTUSTU VÄLINEISIIN JO ETUKÄTEEN

Lähdettäessä ensi kertaa mäkeen perheen pienimpien kanssa on tärkeä tutustua välineisiin jo hyvissä ajoin etukäteen. Jos lapsella on sukset omasta takaa, on niihin hyvä tutustua jo kotona. Lapselle ei kuitenkaan ole välttämätöntä ostaa omia välineitä, sillä lasten kasvaessa vauhdilla, jää niiden käyttöaika usein myös lyhyeksi. Hiihtokeskusten vuokraamoista löytyy lähes aina hyvä valikoima välineitä myös perheen pienimmille, joten kannattaa harkita olisiko järkevämpi vuokrata välineet ensi alkuun lapselle. Esimerkiksi Levi Ski Resortilla on kaksi suurta vuokraamoa, joista löytyy pientenkin lasten varusteita, aina numeron 25 monoista ylöspäin. Välinevuokraamoiden ammattilaiset opastavat myös mielellään välineiden valinnassa ja käytössä.

RAUHASSA RINTEESEEN

Monet vanhemmat vievät ensi kertaa rinteessä olevat lapset suoraan hissillä lastenrinteen yläasemalle saakka, vaikka perustaitoja ei ole vielä lainkaan harjoiteltu. Suksiin, niillä liikkumiseen ja etenkin turvalliseen kaatumiseen on kuitenkin hyvä tutustua ensin tasamaalla. Raskaat monot ja sukset sekä kypärä saattavat monesta lapsesta tuntua aluksi oudoilta. Levin hiihtokoulussa ensimmäiset tunnit aloitetaan aina tasamaalta, jossa harjoitellaan perustaitoja, kuten turvallista kaatumista, ylös nousemista ja pysähtymistä. Hiihtokoulun opettajilla on monia hauskoja leikkejä ja pelejä, joilla tasamaaharjoituksistakin saadaan paljon oppia irti.

lsr leevilandia mattohissi

TASAMAALTA OPPIA JA TAITOJA RINTEESEEN

Turvallinen kaatuminen on yksi tärkeimmistä taidoista opetella heti alkuun. Laskettelua tai lumilautailua opetellessa, lähes kaikki kaatuvat alussa ja onkin hyvä muistaa, että kaatuminen ei ole maailmanloppu! Kaatuessa ei koskaan tule ottaa käsillä vastaan, sillä ranteet saattavat murtua helposti, jos ne tärähtävät maahan tai joutuvat kannattelemaan koko kehon painoa. Turvallisessa kaatumisessa kädet ovat lähellä omaa kehoa kuin halausasennossa ja kaatuessa mennään mahdollisimman matalaksi ja kaadutaan sivulle hallitusti.

Kaatumisen jälkeen, on ylös nousemisen hallinta aivan yhtä tärkeää. Lapsen on tärkeä osata nousta itse ylös ja toimia oikein, esimerkiksi hississä kaaduttaessa. Ylös noustessa suksien tulee aina olla poikittain rinteeseen nähden ja suksien kärkien tulee osoittaa samaan suuntaan. Näin sukset eivät luista alta, ennen kuin lapsi pääsee takaisin pystyyn.

Kun kaatuminen ja ylösnouseminen ovat hallussa, on aika siirtyä harjoittelemaan liikkumista suksilla. Helppo keino lähteä itse harjoittelemaan, on aluksi potkutella lapsen kanssa yhdellä suksella, harjoitellen lumella liukumista. Yhden suksen potkutteluiden jälkeen voitte kokeilla laittaa kummatkin sukset jalkaan sekä harjoitella kääntymistä ja liikkumista tasamaalla.

ANKKAKÄVELYÄ JA AURAA

Seuraava askel on opetella lapsen kanssa jarruttamista ja pysäyttämistä auraamalla. Auraamista voi harjoitella aluksi tasamaalla ennen alamäkeen siirtymistä. Harjoitelkaa yhdessä suksien liu’uttamista peruslaskuasennosta aura-asentoon. Suksien kärjet pidetään lähellä toisiaan, samalla työntäen kantapäitä ja suksen kantoja ulospäin. Polvet tulee muistaa pitää erillään. Mitä voimakkaammin kantoja työnnetään kauemmas toisistaan, sitä nopeammin vauhti hidastuu tai lopulta pysähtyy. Harjoitus kannattaa toistaa muutaman kerran ennen loivaan alamäkeen siirtymistä.

Kun liikkuminen suksilla on sujuvaa, voitte edetä loivaan mäkeen joko tampaten suksilla sivuttain tai ankkakävelyllä, pitäen sukset V-asennossa. Loivan mäen päällä sukset käännetään menosuuntaan, muistaen samalla hyvä perusasento. Muistakaa pysytellä aluksi tarpeeksi loivalla sekä edetä lapsen ehdoilla. Kun kävely tasaisella ja jarruttaminen auraamalla loivassa rinteessä luonnistuvat hyvin, laskumatkaa voi vähitellen kasvattaa ja siirtyä hiljalleen käännöksiin.

KÄÄNNÖSTEN HARJOITTELUA

Kun olette oppineet jarruttamaan sujuvasti ja pysäyttämään vauhdin auraamalla, on aika siirtyä harjoittelemaan käännöksiä. Lähtekää liikkeelle niin, että lapsi auraa hallitusti hyvässä peruslaskuasennossa, jonka jälkeen painoa lähdetään siirtämään hiljalleen puolelta toiselle. Kun painoa siirtää oikealle, kääntyy vasemmalle ja päinvastoin. Paino siirtyy siis aina ulommaiselle sukselle. Käännösten harjoitteluun on hyvä ottaa apuvälineiksi esimerkiksi sauvat tai keppejä, joita lapsen tulee kiertää. Konkreettisen paikan kiertäminen auttaa lasta hahmottamaan käännösten tekemistä.

Muista myös puhua lapselle siten, että hän ymmärtää mitä tarkoitat. Lapselle termit kuten ”ulkosuksen kuormittaminen” eivät kerro mitään vaan asioita kannattaa harjoitella leikin kautta. Käytä sen sijaan havainnollistavia esimerkkejä kuten ”hissiä päin” tai ”autolle päin”. Päästyänne käännösten pariin, voi harjoituksia jatkaa tehden yhä suurempia käännöksiä ja hankkimalla varmuutta ennen seuraavia haasteita.

HISSIT HALTUUN HILJALLEEN

Laskemista harjoitella lasten kanssa aluksi lastenrinteisissä tai helpoissa loivissa harjoitusrinteissä, joissa myös hissit ovat helpompia. Monesta hiihtokeskuksesta löytyy myös lapsille tarkoitettuja omia hissejä. Leviltä löytyy lapsille kokonaiset 10 omaa rinnettä ja 9 omaa hissiä. Aloittelijoille sopivia helppoja rinteitäkin on kaikkiaan 18. Leevilandiasta ja Lastenmaasta löytyy myös lapsille turvallisia ja helppoja matto- ja sompahissejä. Mattohissi onkin monelle lapselle hauska ja helppo paikka opetella itsenäistä liikkumista hississä.

Myös hissin käyttöä voi harjoitella tasamaalla. Tasamaalla voi lasta vetää esimerkiksi sauvalla ja harjoitella pystyssä pysymistä ennen oikeaan hissiin siirtymistä. Mikäli lapsi ei kykene vielä käyttämään hissiä omatoimisesti, lapsi voi kulkea aikuisen kanssa samalla hissillä. Lapsen kanssa yhdessä hissiin mentäessä, lapsi kannattaa asettaa aikuisen reittä vasten siten, että lapsen sukset ovat aikuisen suksen molemmin puolin ja lapsi nojaa aikuisen jalkaa vasten.

MUISTA TAUOT JA MOTIVOINTI

Lasten kanssa on hyvä muistaa sääntö ”hiljaa hyvää tulee” ja pitää riittävästi taukoja, jotta lapsella säilyy motivaatio harjoitteluun. Myös energian saanti tulee varmistaa, sillä nälkäkiukku pilaa helposti opetushetken. Monelle lapselle kaakaotauko rinneravintolassa toimii myös hyvänä kannustimena rinteessä. Lasta olisi myös kannustettava oivaltamaan ja kokeilemaan itse, jotta lapsi voi löytää sisäisen tekemisen ilon.

Helpoissa rinteissä on usein myös ratoja, pieniä hyppyreitä tai aaltolatuja, jotka tekevät harjoittelusta monipuolisempaa ja mielekkäämpää. Erilaisten ratojen, pienten hyppyreiden ja aaltolatujen hyödyntäminen harjoittelussa kehittää myös lapsen laskutaitoja monipuolisesti. Leviltä löytyy lapsille myös Mini ja Junior Parkit, joissa on matalampia hyppyreitä sekä helpompia reilejä ja pressejä, joiden avulla harjoitella laskutaitoja. Levin hiihtokoulussa on lapsille ja nuorille tarjolla kursseja ja tunteja monipuolisesti aina 4-6-vuotiaiden hiihtokoulusta alkaen.

Lisää artikkeleita