Lasten kanssa hiihtämään – 5 vinkkiä Leville
Hiihtäminen lapset maastohiihto

Lasten kanssa hiihtämään – 5 vinkkiä Leville

Levin laduilla voit nauttia upeasta perheretkestä ja jakaa monia nauruja yhdessä. Näillä vinkeillä onnistutte takuulla!

1 – Opeta hiihdon alkeet sopivilla varusteilla

Lapselle hiihtämisen oppiminen on palkitseva kokemus. Samalla kun vietätte aikaa yhdessä ulkoillen, oppii hän elinikäisen, perinteisen suomalaisen taidon.

Pikkulapsilla on tapana kopioida kaikkea, mitä heidän vanhempansa tekevät, joten käytä tätä hyväksesi. Kun lapsi näkee sinun hiihtävän, hänkin haluaisi kokeilla. Ensi alkuun riittää, kun totuttelette yhdessä varusteisiin ja liikkumiseen latu-uralla.

Jotta hiihto ei kuitenkaan tyssää heti ensimmäiseen kaatumiseen tai siihen, että lapsi ei ymmärrä kuinka päästä suksilla eteenpäin, hänelle on hyvä opettaa hiihtämisen oikeita alkeita. Usein toimiva vaihtoehto tähän on perheen ulkopuolinen henkilö. Levillä hiihdonopetusta saa aina nelivuotiaasta eteenpäin. Kysy rohkeasti lisää ulkopuolista näkemystä hiihtokoulusta.

Hiihdon aloittamisessa perusteiden oppimisessa erittäin keskeisessä roolissa ovat oikeat, lapselle sopivat varusteet. Levin alueella toimivista vuokraamoista saatte vuokrattua hiihtovälineet lapsille. Tarjolla on myös ahkioita, jossa lapsi matkustaa mukavasti hiihtolenkillä mukana.

2 – Valitse riittävän helppo reitti

Valitse yhteisen hiihtoretken reittisi huolellisesti ja tee siitä kaikille osallistujille palkitsevan helppo. Kun lähdet lasten kanssa hiihtämään, valitse reitti, joka on paljon helpompi kuin se, jonka hiihtäisit tavallisesti yksin.

Lasten kanssa hiihtäessäsi tavoiteltavaa on, että heillä on hauskaa ja, että hiihtäminen ei ole liian vaikeaa. On hyvä muistaa, että voit aina hiihtää useita kertoja saman reitin. Levillä pääset hiihtämään tasamaata monessa eri paikkaa ja näille laduille pääsette helposti suoraan autolta. Tässä muutama valikoitu vaihtoehto yhteiselle hiihtoretkelle.

  • EsimerkiksiTonttulan Elämyskylästä pääset hiihtämään lyhyitä ja kivoja lenkkejä lasten kanssa. Tonttulan kahvilasta saatte myös suut makeaksi upean retken jälkeen.

  • Levin keskustasta lähtee tunturia myötäillen 4 km reitti Koillisrinteille eli Draiville, jossa on hyvä nauttia kunnon taukoeväät ennen kuin kääntyy paluumatkalle Pikku- ja Miniporon kautta. Kokemuksemme mukaan munkilla ja kaakaolla Draiville asti tästä reitistä selviää reippaat, yli 7-vuotiaat lapset.

  • Levikeskuksesta voitte myös hiihtää Immeljärvelle ja tehdä hiihtoretken Immelkartanon vohvelikahvilaan ja takaisin. Matkaa kertyy noin 5 km. Mikäli haluat täysin tasaisen reitin, hiihdon voi aloittaa vasta suoraan Immeljärveltä, jolloin hiihtomatkakin lyhenee.

3 – Ota mukaan maistuvia eväitä

Pidä lasten kanssa hiihtäessäsi välipaloja käden ulottuvilla, niillä on hyvä motivoida seuraavaan tavoitteeseen. Jos lapsesi näyttää väsyneeltä tai nälkäiseltä, pidä välipalatauko.

Voit myös tuoda repussasi mukana kuumaa kaakaota ja asettaa yhteisen, motivoivan virstanpylvään. Kun olette kaikki saavuttaneet tietyn pisteen reitillänne, järjestäkää palkitsevat kaakaojuhlat!

Levin latujen varsilta löytyy myös kotia ja sekä latukahviloita, joissa voi paistaa makkaraa, nauttia omia eväitä tai ostaa latukahvilan tuotteita. Tutustu esimerkiksi Levin sähköiseen reittikarttaan huolella etukäteen, jotta tiedät välimatkat pysähdyspaikkoihin.

4 Pukeudu fiksusti sään mukaan

Levillä olosuhteet ja sää voivat muuttua hyvin nopeasti. Käytä pukeutuessasi kerroksia ja ota mukaan ylimääräisiä varusteita reppuun (erityisesti lapaset tai muut lämpimät hanskat) siltä varalta, että ne kastuvat.

Muista lisäksi, että hiihtäessä on hyvä mahdollisuus, että tulee kuuma. Pukeutukaa niin, että voitte lisätä ja poistaa kerroksia tarpeen mukaan koko hiihtämisen ajan. Hiihtolenkillä lämpimät lapset on yhtä kuin iloiset ja tyytyväiset lapset.

5 – Hiihdä lapsen ehdoilla

Murtomaahiihto voi olla fyysisesti raskasta, joten älä väsytä lapsiasi liiallisella hiihtämisellä tai opettamalla liikaa. He oppivat omaan tahtiinsa. Kannustamisella pääsee pitkälle, joten muista kannustaa näitä pieniä hiihtäjiä!

Kehu heidän hiihtovarusteitaan ja hiihtämistä. Kerro heille, että he tekevät hienoa työtä, vaikka he välillä kaatuisivatkin. Riippumatta siitä, kuinka monta kertaa he kaatuvat, he päätyvät oppimaan ja rakastamaan hiihtoa – kuten sinäkin!

Muista lähteä hiihtämään, kun keliolosuhteet ovat hyvät. Tämä tarkoittaa, ettei ole liian kova pakkanen eikä kovin lumisateinen keli. Valitse reitti, joka ei ole liian pitkä eikä sisällä liikaa nousuja ja että matkalla on mahdollisesti kota tai latukahvila, jossa voitte pitää taukoja.

Levin Matkailuneuvonnasta sekä mm. Zero Pointilta saat ostettua paperisen kartan sekä suosituksia eri reiteille lasten kanssa.

Lisää artikkeleita